Kvalifikovani zaposleni

Naši zaposleni pored iskustva poseduju i kvalifikacije za obavljanje posla prevodioca i sudskog tumača.

Konsultacije

Ukoliko imate neke nedoumice, da li Vam je potreban prevod sa overom sudskog tumača ili bez možete se konsultovati.

100% Zadovoljni

Korišćenjem naših usluga bićete 100% zadovolji. Nudimo stručnost, tačnost u prevodu kao i poštovanje rokova.

PPrevodilac za slovački, Beograd

Tražite prevodioce za slovački jezik? Pozovite nas ili nas kontaktirajte putem emaila

Prevodilac za slovački jezik (Vavilon prevodi) – Slovački jezik je zapadnoslovenski indoevropski jezik. Broj govornika koji svakodnevno komuniciraju ovim jezikom bilo da im je maternji ili ne, procenjuje se na oko 6 miliona ljudi. Praslovačka država je nastala u 8. veku i nosila je naziv Nitrijska kneževina, koja je kasnije pripojena Velikomoravskom carstvu. Na dvor velikomoravskog kneza Rastislava 863. godine došla su braća Ćirilo i Metodije, donevši crkvene knjige prevedene na makedonski dijalekt. Obrazovana braća sastavila su pismo glagoljicu, i na staroslovenski jezik prevela zakone i crkvene knjige. U Velikoj Moravi su osnovali slovensko učilište, odakle su širili hrišćanstvo, veru i obrazovanje. Po ugledu na velikomoravsku feudalnu državu u 10. veku nastaje Ugarsko kraljevstvo, koje dolazi pod uticaj zapadne feudalne kulture a latinski jezik dospeva u administrativnu upotrebu. Nakon raspada Velike Morave, češke teritorije su se politički osamostalile i odvojile. Slovačke teritorije su ostale pod okriljem Ugarske. Između čeških i slovačkih oblasti i dalje su postojali kulturni kontakti koji su se intenzivirali nakon osnivanja praškog univerziteta 1348. godine. Na ovom univerzitetu studirali su i Slovaci.

Slovački se, kao grupa dijalekata, izdvojio iz kasnog praslovenskog jezika u 10. veku, ali je kao standardni jezik uspostavljen tek polovinom 19. veka. Od 15. do 17. veka, kao kulturni jezik u Slovačkoj je služio češki jezik, sa mnogim slovačkim osobinama. Prvi pokušaji uvođenja slovačkog književnog jezika zabeleženi su u 18. veku. Na istoku Slovačke pokušali su to kalvinisti, a na zapadu A. Bernolak. Međutim, tek je Ljudovitu Šturu u četrdesetim godinama 19. veka, uspelo da uspostavi književni jezik utemeljen na srednjoslovačkim dijalektima. Izgradnji standardne norme bitno je doprinela slovačka gramatika “Mluvnica jazyka slovenského” Martina Hatale iz 1864. godine. Prvi pravopis je “Pravidlá slovenského pravopisu” štampan 1931. godine. Za vrijeme slovačke države, između 1939. i 1945. godine, mnogi su bohemizmi, koji su bili brojni kao i germanizmi i hungarizmi, zamenjeni domaćim rečima.

Razvoj slovačke književnosti bio je određen činjenicom da su Slovaci dugo bili pod mađarskom vlašću koja je kočila razvoj slovačke kulture. Ipak, negovala se i razvijala bogata narodna književnost. Pored toga, ometani u nastojanjima da pišu na slovačkom jeziku, mnogi slovački pisci pisali su na češkom jeziku. Kada se sredinom 19. veka formirao slovački književni jezik, stvara se pretežno romantična i revolucionarna poezija kao i proza.

Slovački jezik je službeni jezik u Slovačkoj državi u nekim opštinama u Vojvodini (Srbija) i Evropskoj Uniji. Međutim, govori se i u Češkoj, Mađarskoj, Ukrajini, Rumuniji itd. Slovačko pismo je latinica obogaćena dijakritičkim znakovima i dvoslovima koji označavaju jedan glas.

Kontakt

CCENE

Prevodilac za slovački jezik – Usluge naših prevodilaca za slovački jezik:

*cena se formira u odnosu na količinu materijala za prevođenje.

 • Prevođenje opštestručne dokumentacije sa srpskog na slovački jezik
 • Prevođenje opštestručne dokumentacije sa slovačkog na srpski jezik
 • Prevođenje opštestručne dokumentacije sa slovačkog na drugi strani jezik
 • Prevođenje opštestručne dokumentacije sa drugog stranog jezika na slovački jezik
 • Prevođenje uskostručnih oblasti sa srpskog na slovački jezik
 • Prevođenje uskostručnih oblasti sa slovačkog na srpski jezik
 • Prevođenje uskostručnih oblasti sa slovačkog na drugi strani jezik
 • Prevođenje uskostručnih oblasti sa drugog stranog jezika na slovački jezik
 • Simultano prevođenje
 • Konsekutivno prevođenje
 • Lektura – prevodilac za slovački jezik

Tražite prevodioca za slovački jezik? Pozovite nas ili nas kontaktirajte putem emaila

Mi nudimo kvalitetne usluge prevoda