Prevodilac za portugalski jezik

Prevodilac za portugalski jezik (Vavilon prevodi) – Portugalski jezik je romanski jezik. Broj govornika kojima je maternji jezik procenjuje se na oko 200 miliona ljudi a broj govornika koji znaju portugalski a da im nije izvorni jezik procenjuje se na oko 40 miliona. Stoga, portugalski jezik zauzima 6. mesto na svetu. Prema mnogim osobinama portugalski je veoma blizak španskom jeziku ali takođe imaju i znatne razlike u izgovoru. Najbliži rođak portugalskog je galicijski jezik (regionalni jezik u Španiji). Portugalski jezik se proširio svetom u 15. veku i 16 veku u doba kada je Portugal stvarao prvu i najdugovečniju evropsku kolonijalnu i trgovinsku imperiju koja se protezala od Brazila u Južnoj Americi, do Kine i Japana. Kao rezultat te ekspanzije portugalski je danas zvanični jezik u osam zemalja. Postoji još oko davadeset kreolskih jezika koji su se razvili iz portugalskog.

Postoje dve vrste portugalskog jezika, brazilski portugalski, kojim govori većina stanovništva, oko 80 odsto, i evropski ili luzitanski portugalski, koji je zvanični jezik Portugala, u Istočnom Timoru, i nekim afričkim zemljama. Brazilski jezik izučavaju brazilijanisti, dok luzitantski izučavaju luzitanisti.

U portugalskom jeziku ne važi, kao u srpskom pravilo jedno slovo-jedan glas, isti simbol može označavati više glasova, a i jedan glas može značiti više slova. Portugalski jezik ima sedam samoglasnika, i kao i u srpskom, vokali mogu biti zatvoreni i otvoreni, što nekad može promeniti značenje reči.

Portugalski jezik je službeni jezik u: Portugaliji, Angoli, Brazilu, na Zelenortskim ostrvima, Istočnom Timoru, Gvineji Bisao, Makau, Mozambiku i na Sao Tomeu i Principeu. Službeni je jezik Evropske i Latinske unije kao i u Organizaciji američkih država i Unasuru. Osim toga govori se i u Portugalskoj Indiji: u Goi, Damanu i Dijuu, u današnjoj Indiji i u portugalskoj dijaspori. Manjinski je jezik u Andori, Luksemburgu, Namibiji, Švajcarskoj i Južnoafričkoj Republici. Značajna dijaspora koja govori portugalskim jezikom nalazi se i u: Parizu (Francuska), SAD, a posebno u Bostonu, državi Nju Džersi, Majamiju i Japanu.

Prevodilac za portugalski jezik – Usluge naših prevodilaca za portugalski jezik:

 • Prevođenje opštestručne dokumentacije sa srpskog na portugalskiPrevodilac za portugalski jezik
 • Prevođenje opštestručne dokumentacije sa portugalskog na srpski
 • Prevođenje opštestručne dokumentacije sa portugalskog na drugi strani jezik
 • Prevođenje opštestručne dokumentacije sa drugog stranog jezika na portugalski
 • Prevođenje uskostručnih oblasti sa srpskog na portugalski
 • Prevođenje uskostručnih oblasti sa portugalskog na srpski
 • Prevođenje uskostručnih oblasti sa portugalskog na drugi strani jezik
 • Prevođenje uskostručnih oblasti sa drugog stranog jezika na portugalski
 • Simultano prevođenje
 • Konsekutivno prevođenje
 • Lektura