Prevodilac za češki jezik

Prevodilac za češki jezik (Vavilon prevodi) – Češki jezik je zapadnoslovenski indoevropski jezik. Broj govornika koji svakodnevno komuniciraju ovim jezikom procenjuje se na oko 12 miliona ljudi. Od toga, 80% čine stanovnici države Češke Republike. Češki jezik je službeni jezik u: Republici Češkoj i u Evropskoj Uniji, a govori se i u Slovačkoj, Hrvatskoj, SAD (u SAD-u je najveća češka dijaspora). Češko je pismo latinica koja je od Husovog vremena proširena dijakritičkim znakovima. Najbliži jezik češkom je slovački. Govornici ova dva jezika se međusobno potpuno razumeju. Specifičnost današnjega češkog jezika je postojanje jasne razlike između pisanog (spisovný jazyk) i govornog jezika (obecná čeština) koji se koristi u neslužbenoj i poluslužbenoj usmenoj komunikaciji.

Prevodilac za češki jezik – Usluge naših prevodilaca za češki jezik:

 • Prevođenje opštestručne dokumentacije sa srpskog na češki jezik
 • Prevođenje opštestručne dokumentacije sa češkog na srpski jezikprevodilac za ceski jezik
 • Prevođenje opštestručne dokumentacije sa češkog na drugi strani jezik
 • Prevođenje opštestručne dokumentacije sa drugog stranog jezika na češki jezik
 • Prevođenje uskostručnih oblasti sa srpskog na češki jezik
 • Prevođenje uskostručnih oblasti sa češkog na srpski jezik
 • Prevođenje uskostručnih oblasti sa češkog na drugi strani jezik
 • Prevođenje uskostručnih oblasti sa drugog stranog jezika na češki jezik
 • Simultano prevođenje
 • Konsekutivno prevođenje
 • Lektura

Češki jezik spada u grupu zapadnoslovenskih jezika. Istorijski razvoj češkog jezika ima četiri doba. Prvo razdoblje se naziva pračeško, zatim dolazi staročeško, srednječeško i na posletku novočeško razdoblje koje započinje sa XIX vekom. Karakteristika današnjeg češkog je razlika u govornom i pisanom jeziku poluslužbene i neslužbene komunikacije naroda. Kao svaki slovenski jezik, tako je I češki nastao sa širenjem pismenosti i misijom braće Ćirila i Metodija, ali je kasniji uticaj na pismo Čeha imala reforma hrvatske latinice koju je sproveo Ljudevit Gaj. Takođe, u Češkoj je prihvćena rimokatolička religija.

Kao država, Češka je prvobitno nastala 894.godine, a procvat književnosti vezan je za XIII vek, kada je Prag bio središte srednjo-evropske kulture. U to vreme, češki jezik postaje službeni, sa latinskim i nemačkim jezikom. Prvi rečnik češkog jezika izdat je od 1834-1839.godine u pet tomova. Kroz različita istorijsko-politička dešavanja, menjale su se i prilike za razvoj jezika, a nakon poraza Austro-Ugarske u I svetskom ratu stvorena je država Čehoslovačka, sa zajednički usvojenim čehoslovačkim jezikom. Na kraju, 1993.godine Češka i Slovačka su se sporazumno razdvojile na dve republike, čime su takođe stvorena dva odvojena jezika.